Tiilikaton huolto

Huoltomaalattu tiilikatto
Onko kattosi huolomaalauksen tarpeessa?
Laske hinta

Tiilikaton huolto

Tiilikatto tunnetaan näyttävänä ja pitkäikäisenä kattomateriaalina. Yllättävän usein tiilikatto pidetään myös huolettomana, vaikka se vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkistamista kuten muutkin katot.

Tiilikatto eroaa muista kattomateriaaleista siten, että se on huokoisena materiaalina altis sekä kasviperäiselle rapautumiselle että pakkasrapautumiselle.

Kasvuston juuret tunkeutuvat tiilen huokoisiin, joka aiheuttaa jäätyessään tiilen rapautumista ja halkeilua. Tämän vuoksi tiilikattoa tulee huoltaa säännöllisesti vuosittain, ettei katolle pääse kertymään tiiltä rapauttavaa kasvustoa. Tiilikatto onkin varmaan kattomateriaaleista se kaikista vaativin, sillä sitä tulisi huoltaa säännöllisesti vuosittain. Huoltamalla tiilikattoa säännöllisesti ja oikein on tiilikatto kuitenkin lähes ikuinen.

Tiilikaton huollon muistilista

Vuosittain:
  • Keväällä: tarkista tiilien ja katon kunto
  • Syksyllä: puhdista tiilikatto ja vesikourut
2-3 vuoden välein:
  • Syyspuhdistuksen yhteydessä levitä katolle sammaleentorjunta-aine
10-15 vuoden välein:
  • Tiilikaton huoltomaalaus

Kattotiilet ovat joko savi- tai betonitiiliä. Betonitiilen yleistyttyä 1950-luvulla siitä on tullut yleisin kattotiili Suomessa. Savitiili on näistä kahdesta tiilestä kestävämpi, kun taas betonitiili vaatii säännöllistä huoltoa kestääkseen ajan tuomaa rasitusta. Betonitiili on valmistustapansa vuoksi halvempaa, mikä selittää sen suosiota.

Betonitiili valmistetaan betonista puristamalla, jonka jälkeen tiili joko maalataan tai läpivärjätään tehtaalla. Ajan saatossa tiilen alkuperäinen pinnoite kuluu sateiden, lumen, jään, uv-säteilyn ja kasvuston vaikutuksesta tiili haalistuu ja muuttuu huokoiseksi. Huokoinen ja kulunut tiili on puolestaan otollinen kasvu- ja tartuntapinta lialle ja kasvustolle.

Katolla olisi hyvä käydä kaksi kertaa vuodessa, heti keväällä lumien sulettua ja syksyllä lehtien putoamisen jälkeen.

Keväällä tarkistetaan katon vedenpitävyys ja tiilien kunto, sillä lumi ja jää on saattanut aiheuttaa tiilien halkeilua. Erityisesti lumiesteiden alla olevat tiilet ovat kovassa rasituksessa lumimassan alla.

Syksyllä katolle tulisi tehdä pieni puhdistus ja huolto, jotta katto pysyisi kunnossa mahdollisimman pitkään. Huolto sisältää katon puhdistuksen kaikesta roskasta, kuten lehdistä ja neulasista. Muutaman vuoden välein syksyn puhdistuksen yhteydessä katolle suositellaan levitettävän sammaleen torjunta-aine, joka ehkäisee katon sammaloitumista.

"Huoltamalla tiilikattoa säännöllisesti ja oikein on tiilikatto kuitenkin lähes ikuinen"

Tiilikaton keväthuolto:

Etsi katolta rikkoutuneita tai haljenneita tiiliä, ja vaihda tarvittaessa uusiin.

Erityisesti kulkusiltojen, lapetikkaiden ja lumiesteiden alla olevat tiilet ovat kovan rasituksen alla ja rikkoutuvat helposti.

Jos katto on joko sammaloitunut, tiilen pinta näyttää kuluneelta ja huokoiselta tai katon väri on haalistunut, voi olla ajankohtaista maalata tiilikatto. Tässä tapauksessa ota yhteyttä ammattilaisiin ja pyydä ilmainen kuntoarvio. Samalla on hyvä puhdistaa vesikourut, jotta kiinteistön sadevesijärjestelmä toimii suunnitellusti.

Keväthuollon muistilista:

  • Muista huolehtia turvallisuudesta!
  • Etsi katolta haljenneita tai rikkoutuneita tiiliä ja vaihda tarvittaessa uusiin
  • Tarkasta tiilikatteen kunto, yhteyttä ammattilaisiin jos kulunut
  • Tyhjennä vesikourut

Tiilikaton syyshuolto:

Puhdista katto kaikesta irtaimesta roskasta, kuten lehdistä ja havunneulasista. Tämän voi tehdä harjalla tai vaikka lehtipuhaltimella. Samalla tarkkaile kattoa rikkinäisten tiilien varalta. Kun katto on puhdistettu, tyhjennä myös vesikourut.

Jos katolla on paljon sammalta, kannattaa katolle levittää sammaleen torjunta-aine.

Tämän levityksen voi tehdä helposti selkään kiinnitettävällä reppuruiskulla. Tämän voi tehdä myös vaikka kastelukannulla. Myrkkyä käsiteltäessä on noudatettava varovaisuutta ja välttää myrkyn joutumista iholle. Myrkky tulee levittää täysin kuivalle pinnalle, jotta se tehoaa. Märkä sammal ei ime torjunta-ainetta, jolloin myrkytys on turhaa työtä.

Syyshuollon muistilista:

  • Muista huolehtia turvallisuudesta!
  • Puhdista katto kaikista lehdistä ja havunneulasista
  • Muutaman vuoden välein levitä katolle sammaleen torjunta-aine
  • Etsi katolta haljenneita tai rikkoutuneita tiiliä ja vaihda tarvittaessa uusiin
  • Tarkasta tiilikatteen kunto, yhteyttä ammattilaisiin jos kulunut
  • Tyhjennä vesikourut

Tiilikaton korjaus

Jos havaitset tiilikaton kevät- tai syystarkastuksen yhteydessä rikkinäisiä tiiliä, vaurioita katon rakenteissa, aluskatteessa tai läpivienneissä, kannattaa ne korjata välittömästi kuntoon joko itse tai kutsumalla ammattilainen paikalle. Voit lukea lisää tiilikaton korjauksesta täältä.

Tiilikaton myrkytys

Ennen myrkytystä tulee tiilikatto puhdistaa huolellisesti kaikesta irtoavasta liasta ja kasvustosta. Katolla työskennellessä tulee olla aina asianmukaiset turvavaljaat.

Loiva ja matalakin katto voi olla petollinen.

Myös katon sadevesijärjestelmä tulee olla tyhjennetty ennen myrkytyksen aloittamista. Kun katto on puhdistettu ja sadevesijärjestelmä kunnossa, voidaan aloittaa katon myrkytys. Sammaleen-torjunta aineet ovat tehokkaita myrkkyjä, joiden käsittelyssä tulee noudattaa varovaisuutta.

Ennen työn aloittamista käytettävä sammaleen torjunta-aine pitää laimentaa ohjeiden mukaisesti. Mitä sammaloituneempi katto on, sitä vahvempaa seosta käytetään. Varsinainen myrkyn levitys tehdään reppuruiskulla tai esimerkiksi kastelukannulla. Myrkky tulee levittää täysin kuivalle katolle siten, että sateita ei ole tulossa ainakaan muutamaan tuntiin. Sammal on yksisoluinen kasvi, joka tarkoittaa sitä, että se ei ime myrkkyä solujen ollessa jo täynnä vettä.

Tiilikaton huoltomaalaus

Jos huollon aikana katolla havaitaan runsaasti sammalta, rikkinäisiä tiiliä, huokoisuutta tai värin haalenemista, voi olla ajankohtaista pinnoittaa tiilikatto. Oikea-aikaisella tiilikaton pinnoituksella varmistetaan, että katto on erittäin pitkäikäinen, vedenpitävä ja näyttävä.

Tiilikatto tulee huoltomaalata 10-15 vuoden välein, riippuen katon kunnosta.

Säännöllisesti ja oikein huolletulla katolla huoltomaalausväli voi olla pidempikin. Kirjoitimme kokonaisen artikkelin tiilikaton maalauksesta, voit lukea sen täältä.

"Jos huollon aikana katolla havaitaan runsaasti sammalta, rikkinäisiä tiiliä, huokoisuutta tai värin haalenemista, voi olla ajankohtaista pinnoittaa tiilikatto"

Tiilikaton huoltoväli

Tiilikatto on huokoisena kattomateriaalina altis kasvi- ja pakkasrapautumiselle. Tämän vuoksi tiilikattoa tulee huoltaa säännöllisesti vuosittain, ettei katolle pääse kertymään tiiltä rapauttavaa kasvustoa. Erityisesti betonitiilikatot vaativat paljon säännöllistä huoltoa.

Tiilikattoa pitää tarkkailla ja huoltaa vuosittain, jonka lisäksi sammaleen torjunta-aineen olisi hyvä levittää 2-3 vuoden välein.

Lue lisää tiilikaton huoltovälistä tästä.

Tiilikaton huolto Helsinki

Toteutamme tiilikattojen huollot luotettavasti ja ammattimaisesti Helsingissä. Myös kaikki työt ydinkeskustan alueella onnistuvat, sillä meiltä löytyy kaikki luvat esimerkiksi katujen sulkemiseen. Tämä tulee kyseeseen silloin, kun katto huolletaan ruuhkaisen kävelykadun vieressä. Asiakkaitamme on Helsingissä niin yksityishenkilöt, taloyhtiöt ja isännöintitoimistot.

Tässä muutamia meidän tekemiä tiilikaton huoltoja Helsingissä:

Tiilikaton huolto Espoo

Huollamme luotettavasti kaikki tiilikatot ja ulkoverhoilut Espoossa. Meiltä saat katon kuntotarkastuksen nopeasti ja ilmaiseksi. Myös kaikki työt keskusta-alueella onnistuvat, sillä meiltä löytyy kaikki tarvittavat luvat esimerkiksi katujen sulkemiseen. Tämä tulee kyseeseen silloin, kun katto huolletaan ruuhkaisen kävelykadun vieressä. Asiakkaitamme on Espoossa niin yksityishenkilöt, taloyhtiöt ja isännöintitoimistot.

Tässä muutamia kokemuksia tiilikaton huollosta Espoossa:

Tiilikaton huolto Vantaa

Tarjoamme ammattimaista palvelua ja tiilikaton huoltoa myös Vantaalla. Myös kaikki työt keskusta-alueella onnistuvat, sillä meiltä löytyy kaikki luvat ja kokemusta katujen sulkemiseen ja keskusta-alueella työskentelyyn. Tämä tulee kyseeseen silloin, kun katto huolletaan ruuhkaisen kävelykadun vieressä. Vantaalla asiakkaita ovat niin yksityishenkilöt, taloyhtiöt ja isännöintitoimistot.

Tässä muutamia esimerkkejä Vantaalla tehdyistä tiilikattojen huolloista:

Tiilikaton huolto hinta

Tiilikaton huollon hinta vaihtelee laajasti tarvittavista huoltotoimenpiteistä ja laajuudesta riippuen. Kevyet puhdistukset ja myrkytykset ovat perushuoltoja, joiden hinta vaihtelee 700-1500€ välillä. Laajemmat huollot, kuten huoltomaalaukset, vaihtelevat 300-5000€ euron välillä.

Katso tästä kirjoittamamme artikkeli huollon hinnoista, ja näe mistä hinnat muodostuvat.

Ota yhteyttä ja pyydä ilmainen kuntotarkastus katolle!
Ota yhteyttä

Uusimmat referenssit