Tiilikaton puhdistus sammaleesta

Sammaloitunut tiilikatto
Ota yhteyttä ja vastaanota ammattilaisen tarjous tiilikaton puhdistuksesta
Ota yhteyttä

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on toimenpide, joka tulisi tehdä säännöllisesti

Tiilikatto on oikein pidettynä erittäin pitkäikäinen katemateriaali, mutta se vaatii säännöllistä huoltoa. Yllättävän yleinen harhaluulo onkin, että tiilikatto on huoleton. Asia on melkolailla päinvastoin, sillä tiilikattoa tulisi huoltaa säännöllisesti muutaman vuoden välein. Kun tiilikattoa huolletaan säännöllisesti, ei yksittäiset huoltotoimenpiteet ole kovin suuria.

"Kun tiilikattoa huolletaan säännöllisesti, ei yksittäiset huoltotoimenpiteet ole kovin suuria".

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on yksi tärkeimmistä tiilikatolle tehtävistä huoltotoimenpiteistä. Sammal ei ainoastaan näytä huonolta, vaan se myös vaurioittaa pidemmän päälle tiilikaton rakennetta aiheuttamalla kasviperäistä rapautumista.

Sammal tunkeutuu huokoisen tiilen rakenteisiin ja kerää itseensä kosteutta, mikä Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa tarkoittaa, että kosteus voi jäätyessään laajentua ja aiheuttaa tiilien rikkoontumista tai halkeilua.

Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että tiilikatto puhdistetaan sammaleesta ja muista orgaanisista aineksista, jotka voivat edistää tiilikaton rapautumista.

Tiilikaton puhdistus sammaleesta - kuinka tapahtuu?

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on yksinkertainen toimenpide, jonka voi tehdä myös itse. Tiilikaton puhdistus suoritetaan katolta käsin, jolloin tulee käyttää asianmukaisia suojaimia.

Katolla työskentelyssä on aina omat riskinsä, jonka vuoksi onkin hyvä harkita työn jättämistä ammattilaisten huoleksi.

Tiilikaton puhdistus on hyvä aloittaa poistamalla katolta ensin kaikki irtolika, kuten lehdet ja havunneulaset. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi lehtipuhaltimella tai harjalla. Tällöin saat oikean käsityksen sammaloitumisen laajuudesta.

Tiilikaton puhdistus sammaleesta tapahtuu käyttämällä tähän tarkoitukseen suunniteltua työkalua, eräänlaista sammalkoukkua. Tällä voidaan raaputtaa suurin osa sammaleesta pois. Tavoitteena ei ole saada kaikkea sammalta pois tiilikatolta. Ennen myrkytyksen aloittamista on hyvä tyhjentää myös vesikourut ja varmistaa sadevesijärjestelmän asianmukainen toiminta.

"Tavoitteena ei ole saada kaikkea sammalta pois tiilikatolta"

Tiilikaton puhdistus harjalla

Tiilikaton puhdistaminen harjalla on tehokas tapa poistaa irtoroskat, sammal ja kasvusto, vaikka se voi olla työläämpää kuin lehtipuhaltimen käyttö. Harjalla joutuu tehdä enemmän mekaanista liikettä katolla, jolloin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen.

Katolla työskennellessä turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Käytä aina turvavaljaita estääksesi putoamisonnettomuudet.

Sekä harjalla että lehtipuhaltimella puhdistus suoritetaan luonnollisesti harjalta alaspäin. Kun katto on puhdas irtoroskista, on helpompi nähdä ja arvioida katon sammaloitumisen laajuutta. Tarkista tiilikaton kunto samalla, kun olet katolla. Etsi halkeamia, rikkinäisiä tiiliä tai muita vaurioita.

Sammaleen ja kasvuston poisto tiilikatolta onnistuu myös harjalla, kunhan vain harja on tarpeeksi kova. Sammal ja kasvustot muodostuvat yleensä pääosin tiilen päihin ja saumoihin, joten keskity näiden harjaamiseen.

Kattoa puhdistettaessa on hyvä pitää mielessä, että kaikkea sammalta ei tarvitse saada pois, vaan myrkky hoitaa loput.

Ennen myrkytyksen aloittamista on hyvä tyhjentää myös vesikourut ja varmistaa sadevesijärjestelmän asianmukainen toiminta.

Tiilikaton myrkytys

Kaikkea sammalta ei tarvitse saada katolta pois, sillä puhdistuksen jälkeen levitettävä sammaleen torjunta-aine tappaa loput sammaleet.

Kuolleet sammaleet tulevat lopulta tuulen, sateen ja lumen mukana pois katolta.

Tähän tarkoitukseen löytyy monenlaisia torjunta-aineita hyvin varustelluista rautakaupoista. Myrkky tulee levittää täysin kuivalle katolle, jotta sammal imee ainetta itseensä. Muutoin käsittely ei tehoa. Sammaleen-torjunta aineet ovat tehokkaita myrkkyjä, joiden käsittelyssä tulee noudattaa varovaisuutta.

Ennen työn aloittamista käytettävä sammaleen torjunta-aine pitää laimentaa ohjeiden mukaisesti. Mitä sammaloituneempi katto on, sitä vahvempaa seosta käytetään. Levittämisen voi suorittaa esimerkiksi selässä kannettavalla reppuruiskulla, tai vaikka kastelukannulla tarvittaessa. Tämän jälkeen tiilikaton puhdistus sammaleesta on valmis.

Tiilikaton puhdistus itse

Tiilikaton puhdistustaminen on melko yksinkertainen ja suoraviivainen prosessi sellaiselle, joka on tottunut katolla työskentelyyn ja tietää mitä tekee. Sellaisille, jotka eivät ole tottuneet katolla työskentelyyn, on katon puhdistus melko haastava prosessi. Monilta puuttuu asianmukaiset suojavarusteet ja työvälineet tiilikaton puhdistukseen ja myrkytykseen. Harvassa kodissa on asianmukaisia putoamissuojaimia turvalliseen katolla työskentelyyn.

Kun suojavarusteet ja työvälineet ovat kunnossa, tiilikaton puhdistaminen onnistuu myös itse tämän artikkelin ohjeilla.

Muistathan, että tiilikaton puhdistus itse tehden voi olla vaarallista. Noudata aina turvallisuusohjeita ja harkitse ammattilaisen palkkaamista, jos olet epävarma omista kyvyistäsi tai katolla liikkumisen turvallisuudesta.

"Noudata aina turvallisuusohjeita ja harkitse ammattilaisen palkkaamista, jos olet epävarma omista kyvyistäsi tai katolla liikkumisen turvallisuudesta"

Uusimmat referenssit