Tiilikaton puhdistus sammaleesta

Sammaloitunut tiilikatto
Ota yhteyttä ja vastaanota ammattilaisen tarjous tiilikaton puhdistuksesta
Ota yhteyttä

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on toimenpide, joka tulisi tehdä säännöllisesti

Tiilikatto on oikein pidettynä erittäin pitkäikäinen katemateriaali, mutta se vaatii säännöllistä huoltoa. Yllättävän yleinen harhaluulo onkin, että tiilikatto on huoleton. Asia on melkolailla päinvastoin, sillä tiilikattoa tulisi huoltaa säännöllisesti muutaman vuoden välein. Kun tiilikattoa huolletaan säännöllisesti, ei yksittäiset huoltotoimenpiteet ole kovin suuria.

"Kun tiilikattoa huolletaan säännöllisesti, ei yksittäiset huoltotoimenpiteet ole kovin suuria".

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on yksi tärkeimmistä tiilikatolle tehtävistä huoltotoimenpiteistä. Sammal ei ainoastaan näytä huonolta, vaan se myös vaurioittaa pidemmän päälle tiilikaton rakennetta aiheuttamalla kasviperäistä rapautumista. Sammal tunkeutuu huokoisen tiilen rakenteisiin ja kerää itseensä kosteutta, mikä Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa tarkoittaa, että kosteus voi jäätyessään laajentua ja aiheuttaa tiilien rikkoontumista tai halkeilua. Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että tiilikatto puhdistetaan sammaleesta ja muista orgaanisista aineksista, jotka voivat edistää tiilikaton rapautumista.

Tiilikaton puhdistus sammaleesta - kuinka tapahtuu?

Tiilikaton puhdistus sammaleesta on yksinkertainen toimenpide, jonka voi tehdä myös itse. Tiilikaton puhdistus suoritetaan katolta käsin, jolloin tulee käyttää asianmukaisia suojaimia. Katolla työskentelyssä on aina omat riskinsä, jonka vuoksi onkin hyvä harkita työn jättämistä ammattilaisten huoleksi. Tiilikaton puhdistus on hyvä aloittaa poistamalla katolta ensin kaikki irtolika, kuten lehdet ja havunneulaset. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi lehtipuhaltimella tai harjalla. Tällöin saat oikean käsityksen sammaloitumisen laajuudesta. Tiilikaton puhdistus sammaleesta tapahtuu käyttämällä tähän tarkoitukseen suunniteltua työkalua, eräänlaista sammalkoukkua. Tällä voidaan raaputtaa suurin osa sammaleesta pois. Tavoitteena ei ole saada kaikkea sammalta pois tiilikatolta.

Tavoitteena ei ole saada kaikkea sammalta pois tiilikatolta

Kaikkea sammalta ei tarvitse saada katolta pois, sillä puhdistuksen jälkeen levitettävä sammaleen torjunta-aine tappaa loput sammaleet. Kuolleet sammaleet tulevat lopulta tuulen, sateen ja lumen mukana pois katolta. Tähän tarkoitukseen löytyy monenlaisia torjunta-aineita hyvin varustelluista rautakaupoista. Myrkky tulee levittää täysin kuivalle katolle, jotta sammal imee ainetta itseensä. Muutoin käsittely ei tehoa. Levittämisen voi suorittaa esimerkiksi selässä kannettavalla reppuruiskulla, tai vaikka kastelukannulla tarvittaessa. Tämän jälkeen tiilikaton puhdistus sammaleesta on valmis.

Uusimmat referenssit